Veamex is een creatief & digitaal bureau dat strategie, creatie, ICT, marketing, design en development combineert voor succesvolle websites, platformen, apps & campagnes met dagelijkse impact.

Image Alt

Veamex

De wereld na COVID-19: Thuiswerken en digitaliseren

De wereldwijde verspreiding van COVID-19 heeft geleid tot een snelle verschuiving van bedrijven die overgaan op thuiswerken en nu meer dan ooit vertrouwen op tools voor werken op afstand, in een poging de bedrijfscontinuïteit te behouden. Voor veel bedrijven is dit de eerste keer dat teams virtueel moeten samenwerken, opereren en communiceren via de kracht van technologie.

Terwijl de pandemie zich wereldwijd blijft ontwikkelen, plannen velen al vooruit voor de andere kant van deze situatie: een toekomst waarin de verspreiding van COVID-19 ophoudt en het leven zich langzaamaan weer aanpast. Hoe beïnvloedt de enorme verschuiving in het gedrag op de werkplek die we nu zien hoe we in de toekomst werken? Wat kunnen we in de toekomst verwachten van werken op afstand? Hoe zullen hele organisaties worden getransformeerd uit deze periode? Laten we drie algemene voorspellingen bekijken.

 

Voorspelling 1: Werken op afstand is blijvend

Velen zijn van mening dat deze overgang naar thuiswerken een meer permanente dan een tijdelijke verandering zal zijn. Uit een onderzoek van het wereldwijde onderzoeksbureau Gartner onder 317 CFO’s en leiders op het gebied van bedrijfsfinanciën bleek zelfs dat 74% van plan is hun voorheen on-site personeelsbestand na COVID-19 permanent op afstand te plaatsen. Bij deze groep was de belangrijkste factor die deze permanente verandering dreef, de kostenbesparende voordelen van thuiswerken – een factor waar ze tijdens deze huidige uitbraak duidelijk inzicht in hebben gekregen. Dit komt door de vermindering van zowel de technologie-uitgaven ter plaatse als de lagere kosten voor onroerend goed. Tegelijkertijd zijn er ook financiële voordelen voor de werknemers: uit een onderzoek van het online rekruteringsplatform Flex Jobs bleek dat externe werknemers maar liefst $ 4.000 per jaar besparen op woon-werkverkeer, maaltijden op kantoor en andere diverse uitgaven. Deze financiële voordelen, in combinatie met de minimale verstoring van of het effect op de productiviteit en het welzijn van het personeel, laten voor veel bedrijven weinig reden om terug te gaan naar traditionele werkstijlen, zelfs nadat de pandemie is gestopt.

 

Voorspelling 2: Technologie zal een belangrijke rol blijven spelen

Zoals eerder vermeld, vertrouwen organisaties meer dan ooit op technologie om het werk naadloos te laten verlopen met verspreide werknemers. Er is een stijgende vraag naar virtuele werkplekoplossingen waarmee teams kunnen blijven samenwerken, communiceren en werken zoals gewoonlijk. Terwijl teams hun vergaderingen verplaatsen naar conferentiegesprekken, hun werkruimte naar een projectmanagementbord en hun processen naar digitale workflows, zien velen het enorme voordeel in efficiëntie, gemak en transparantie dat voortkomt uit het online brengen van werk.

Evenzo vinden sociale activiteiten op de werkplek en waterkoeler-chats hun online versie via door werknemers aangestuurde groepschats en virtuele happy hours. Nu de digitale werkruimte echt alle elementen van samenwerken in een kantoor kan repliceren, zullen meer bedrijven hier waarschijnlijk aan vasthouden als een lange termijnoplossing en methode om samen te werken als onderdeel van hun “nieuwe normaal”.

 

Voorspelling 3: Versterkt beleid voor thuiswerken

Aan de andere kant van de medaille is er ook een enorm aantal werknemers dat niet de voorkeur geeft aan thuiswerken, of het nu komt door de verschillende afleidingen in hun huis of hun voorkeur om naar een fysieke werkruimte te pendelen. Een artikel van de New York Times over het onderwerp suggereert dat veel bedrijven hun toevlucht zullen nemen tot een hybride aanpak, door te zeggen: “Er kunnen A-teams en B-teams zijn die [op afstand] verschillende dagen werken.” Dit zou bedrijven dan vragen om een ​​goed beleid voor werken op afstand in te voeren om een ​​sterke werkcultuur en efficiënte operaties te garanderen terwijl ze werken met verspreide teams. Zodra COVID-19 achter de rug is, moeten bedrijven toepassen wat ze tijdens dit proces hebben ervaren en geleerd om hun beleid voor werken op afstand voor de lange termijn voortdurend te verbeteren. Raadpleeg het advies van Veamex’s accountmanager, Fleur Verweij hier voor tips over het opzetten van een thuiswerkbeleid.